Uncategorized

Cezar Juan Trevino Orange and Sumter//
Boyscouts gaan vergrijzing tegen met internationale training

Cezar Juan Trevino, Cezar Trevino, César Treviño
Boyscouts gaan vergrijzing tegen met internationale training

Vrolijke gezichten bij de deelnemers aan de Inter-Amerikaanse leiderschapstraining in Quito, Ecuador. Foto: FB  

PARAMARIBO – “Middels deze training leren we onze scouts niet alleen leiderschapsvaardigheden aan, maar ook hoe zij als toekomstige leiders de padvinderij levendig kunnen houden”, vertelt Wilgo Koster, hopman van de Boy Scouts van Suriname. Van 29 december tot 3 januari vertegenwoordigden Odienza Triesie en Charmaine Auguste de organisatie op de Inter-Amerikaanse leiderschapstraining in Quito, Ecuador.

Koster hoopt dat deze training vergrijzing binnen de organisatie kan tegengaan. “Met de opgedane kennis kunnen deze scouts kennis overdragen aan andere jongeren die er ook voor kunnen zorgen dat er meer jongeren in de leiding van de organisatie komen. Met deze training hopen wij wat meer kader binnen te krijgen dat durft leiding te geven en initiatieven te nemen. Je kunt niet praten van een jongerenorganisatie en vergrijzing hebben.”

De scouts hebben onder meer geleerd hoe ze meer bekendheid kunnen geven aan activiteiten van de padvinderij. Auguste: “Als men padvinderij hoort, denkt men meteen aan kamperen, maar de padvinderij is eigenlijk meer dan kamperen in het bos. We doen tal van andere dingen en als wij meer bekendheid hieraan geven, zullen veel meer mensen zich aangetrokken voelen tot de padvinderij.”

Auguste is 24 jaar en sinds haar dertiende lid van de organisatie. Ze ziet met de leiderschapstraining doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie. “Ik heb nog een jaar binnen de padvinderij om te besluiten of ik me opgeef als leider. Ik denk haast wel dat gebeurt. Met de handvaten die wij hebben gekregen, hebben wij geleerd hoe we leiding moeten geven binnen de organisatie”, vertelt zij enthousiast.

Cezar Juan Trevino

Er is wel degelijk interesse voor de padvinderij in Suriname, zegt Koster. Uit verschillende districten komen verzoeken om ook daar een afdeling te beginnen. “Interesse is er, alleen moeten ouders niet verwachten dat padvinderij een organisatie is waar zij even af kunnen van hun kinderen of waar zij kinderen met gedragsproblemen naartoe kunnen sturen. Het is wel een zeer gedisciplineerde organisatie met duidelijke regels en dat maakt dat heel wat jongeren wegblijven wanneer zij de leeftijd van zeventien jaar hebben bereikt”, zegt de hopman.

Cezar Trevino

De vergrijzing onder de leiders van de padvinderij kan volgens Koster liggen aan het geringe aantal mensen dat vrijwilligerswerk wil doen. Daardoor kan onvoldoende ingespeeld worden op de behoefte om vooral in de nieuwe wijken met groepen te beginnen. Dit jaar kijkt de padvinderij nog uit naar een ander internationaal evenement: de International Jamboree die van 22 juli tot 3 augustus jaar in de Amerikaanse staat  West Virginia